Schichtova epopej v Senátu

Vedle Slovanské epopeje Alfonse Muchy existuje také méně známá Schichtova epopej od malíře Emanuela Boháče. Nese jméno podle významného průmyslnického rodu z Ústí nad Labem, a právě ta bude reprezentovat Ústecko v říjnovém výstavním programu Senátu Parlamentu České republiky. „Připadalo mi to příhodné představit v zasedací síni Senátu svůj region prostřednictvím slavné průmyslové tradice výroby „mýdla s Jelenem“ a zároveň tím uctít letošní jubileum založení republiky. Schichtova epopej byla totiž dárkem německého průmyslnického rodu Československu v roce 1928 k desátému výročí jeho vzniku,“ poznamenal senátor za Ústecko a historik Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek.

Epopej tvořily dvě desítky velkoplošných pláten se zlomovými okamžiky české státnosti. Kopie v podobě školních obrazů pak továrníci darovali všem školám v republice jako výukovou pomůcku dějepisu. Některé z motivů dodnes platí za ikonické obrazy našich dějin, aniž by přetrvalo povědomí o jejich původu, jako třeba triumfální příjezd čerstvě zvoleného prezidenta Masaryka na Václavské náměstí v prosinci 1918. Ten je nyní součástí stálé expozice Naši Němci v Muzeu města Ústí nad Labem a dočasně se stane hlavním exponátem senátní expozice. Jméno Schicht mívalo stejný zvuk jako Škoda nebo Baťa. Stálo nejen za mýdlem s jelenem, ale také za kosmetikou Elida, tuky Ceres a dalšími proslulými značkami. Šlo o největší drogisticko-potravinářský gigant v Evropě a jeho centrálou bylo od roku 1882 Ústí nad Labem. Schichtovi vynikli i jako průkopníci létání, automobilismu, podporovatelé umění a sociální péče o zaměstnance. Mimo jiné postavili v roce 1931 pro své zaměstnance i veřejnost plaveckou halu s 25metrovým bazénem. Patřili už v roce 1911 k prvním v Evropě, kdo začal průmyslově využívat dnes tolik velebený vodík. Roku 1929 pak ústečtí průmyslníci spoluzaložili nadnárodní koncern Unilever, který v současnosti uspokojuje 2 miliardy zákazníků.

V roce 1945 znárodnil Československý stát Schichtovy závody a soukromý majetek Schichtů jako německý podle Dekretů prezidenta Beneše. Podnik byl přejmenován na Severočeské tukové závody, zkráceně Setuza. Ta na začátku milénia zanikla následkem vytunelování spojovaného se známým jménem z porevolučního podsvětí Františkem Mrázkem. Honosnou správní budovu z roku 1908, která bývala centrálou Unileveru pro střední a východní Evropu, majitel letos zčásti zboural. Od další demolice ji zachránil návrh na prohlášení státem chráněnou kulturní památkou, který podal senátor Martin Krsek. Stojí také za ideou využít ji ke zřízení science centra a průmyslového muzea. Součástí projektu by mohly být i Schichtovy lázně, které chátrají od devadesátých let. Vernisáž výstavy „Schichtova epopej“ se uskutečnila v konírně Valdštejnského paláce v úterý 24. 10. v 17.00 hod. a expozice potrvá do 5. listopadu. Součástí vernisáže byla i projekce historických filmových reklam z produkce firmy Schicht.