Uhlobaronova pravnučka navštívila muzeum

Nancy Petschek-Kohn, pravnučka ústeckého uhlobarona Ignaze Petschka, přijela včera z domovského New Yorku do rodného města svých předků, aby si prohlédla novou expozici „Naši Němci“ v Muzeu města Ústí nad Labem. Výstava ji nadchla.

„Na několika místech narazila na odkaz rodu Petschků, třeba na tablo dělnické ozdravovny v Ryjicích, jejíž výstavbu financovala nadace Nancyny prababičky Helene Petschkové, po níž nesla i jedna z budov ozdravovny jméno „Helenesheim“, podotkl vedoucí historického oddělení Martin Krsek.

Vzácná návštěva přivezla muzejníkům ukázat některé zajímavé dokumenty z rodinného archivu. Zejména návštěvní knihu z vily Ignaze Petschka v Churchillově ulici, v níž je první záznam z roku 1902. Vilu si rodina postavila roku 1897 a Petschkovi v ní bydleli do roku 1938, kdy byli nuceni pro svůj židovský původ emigrovat z dosahu nacistů. Nancy patří k první generaci narozené už v exilu. „Před mým otcem, který byl tehdy dítě, rodiče do poslední chvíle tajili, že chtějí emigrovat, aby se nic neprozradilo. Pak se dostali s haitskými pasy přes Kubu do USA. Za pasy se ovšem museli haitské vládě odvděčit nemalým finančním darem,“ vyprávěla Nancy Petschková o emigraci ústeckým historikům. Obrovské majetky rodiny arizovali nacisté. Ve vile Ignaze Petschka se usídlila německá policie. Po válce rodina dostala částečné náhrady za ukradený majetek. Do vily se však už nevrátila. V té se usídlil okresní výbor KSČ. Dnes slouží jako základní umělecká škola.